MARALFALFA
Maralfafa fide
maralfalfa
MARALFALFA

Maralfalfa

Maralfalfa, ülkemizde son yıllarda popüler hale gelen bir yem bitkisidir. Maralfalfa bitkisi, yüksek protein içeriği, düşük lif oranı ve yüksek sindirilebilirliği ile bilinir.

Maralfalfa bitkisi, Güney Amerika’da doğal olarak yetişen bir bitkidir. Daha sonra Avrupa ve Asya’ya yayılmıştır. Türkiye’de de özellikle hayvancılık sektöründe kullanımı giderek artmaktadır.

Maralfalfa bitkisi, özellikle kuru koşullara dayanıklıdır. Bu nedenle, sulama kaynaklarının sınırlı olduğu bölgelerde yetiştirilmesi oldukça avantajlıdır. Ayrıca, maralfalfa bitkisi, diğer yem bitkilerine göre daha az hastalık ve zararlıya maruz kalmaktadır.

Maralfalfa bitkisi, özellikle sığır ve koyunlar için uygun bir yem bitkisidir. Ayrıca, kümes hayvanları, tavşanlar ve atlar için de uygun bir yem bitkisidir. Maralfalfa otu, yüksek besleyici değeri ve düşük lif oranı nedeniyle hayvanların verimini önemli ölçüde olumlu yönde etkilemektedir. 

Maralfalfa, yem bitkileri arasında yer alan ve hayvan yetiştiriciliği yapan üreticilerin rağbet gösterdiği bir bitkidir. En az 10 yıllık bir yem bitkisidir. Maralfalfa sezonda dönümden(1000m2) 100 tona yakın ot verir ve sezonda iklime göre 3 hasat yapılır.

Maralfalfa’nın besin değerleri de yüksektir. Maralfalfa’da %19-20’ye kadar ham protein, %12 karbonhidrat ve %3 civarı ham yağ içeriği vardır. 1700 rakıma kadar her yerde yetişir.

maralfalfa

Maralfalfa Otunun Faydaları Nelerdir?

Yüksek verim sağlar. Maralfalfa sezonda dekardan 100 tona yakın ot verir ve sezonda iklime göre 3-4 hasat yapılabilir. Bu sayede yem bitkisi ekilen arazilerden tasarruf edilmesini sağlar.

Yüksek besin değeri içerir. Maralfalfa’da %19-20’ye kadar ham protein, %12 karbonhidrat ve %3 civarı ham yağ bulunur. Bu da hayvanların sağlıklı ve verimli olmasına katkıda bulunur.

Uzun ömürlü bir bitkidir. Maralfalfa uygun iklim ve toprak şartlarında 10 ila 15 yıl boyunca hasat edilebilir.

Farklı hayvanlara yedirilebilir. Maralfalfa büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvancılık için kullanılabilir. Silaj veya kuru ot olarak verilebilir.

Yüksek yem girdilerinizi sıfıra indirir. Verimi sayesinde yüksek yem fiyatlarından sizi kurtarır.

Maralfafa fide

Maralfalfa besleyiciliği ve silaj verimi yüksek bir yem bitkisidir.


Tek yıllık değil ekildikten sonra 10-16 yıl boyunca iyi bakımı yapılmış bir maralfalfayı hasat edebilirsiniz.


Akdeniz iklim kuşağında yıl boyu, Karadeniz Bölgesi’nin ılıman bölgelerinde ve nemli bölgelerde Mart ayından Ağustos ayının sonuna kadar, diğer bölgelerde ise genellikle Nisan ayının ikinci haftasından sonra ekim yapılabilir.


İlk hasatı 110 gün diğer her hasat 90 günde bir yapılabilir.


Sezonda 1000m²’de 100 ton silaj elde edebilirsiniz.


Soğuktan etkilenmez kışın uykuya yatar.


Hemen hemen her iklime ve toprak tipine uyum sağlayabiliyor.


Mısırın 1/3’i su kadar ister.


Sadece bol miktarda, yanmış hayvan gübresi yeterlidir.

Sürdürülebilir tarım açısından çok önemli ve gerekli bir silaj bitkisi olup kendi çeliğinden çelik üretebildiği için sürdürülebilir tek silajlık yem bitkisidir.

Üretim ve hasat sürecinde en az dışsal girdi ve çıktı olarak en yüksek çıktı mevcuttur. (Gübre ve Makine kullanımı gibi)

Üretim ve kullanımın mümkün olan en küçük çevresel etki özelliği birim alanda alınabilecek en yüksek tonaj.

Dönüme 2000 adet uygulama yapılır alınan verimler ve bahsedilen tonajlar 2000 adet çelik dikimi yapılan arazilerden elde edilmiştir.